ultima3.jpg

Klapa Cambi osnovana je 1986. god. u Kaštel Kambelovcu, a od 2007. godine djeluje sa sjedištem u Splitu. Cambi je prezime splitske plemičke obitelji, koja je u 15. stoljeću izgradila palaču u Splitu pored zapadnog zida Dioklecijanove palače (na sjeveroistočnom dijelu današnjeg Narodnog trga), a u podnožju Kozjaka uz sjevernu obalu zaljeva Lintar (današnjeg Kaštelanskog zaljeva) utvrdu iz koje je nastalo naselje Kaštel Kambelovac.


Jedna od najnagrađivanijih i najpopularnijih dalmatinskih klapa doživjela je kroz svoju povijest brojne promjene, no svoju punu afirmaciju dočekala je u 1990-im godinama nakon što je klapu preuzeo voditelj Rajimir Kraljević, a na mjesto prvog tenora došao Špiro Jurić. Klapa je s njima na čelu započela trijumfalni pohod u kojem je pored ostalog osvajala nekoliko puta naslov pobjednika na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu i na Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima (čiji je klapa osnivač), a istodobno je ostvarila komercijalni uspjeh, ponajprije s obradama pjesama Zlatana Stipišića Gibonija, što je bila revolucionarna prekretnica u klapskom svijetu koja je odredila daljnji tijek djelovanja klape, te zainteresirala mnoge mlade ljude da slušaju klape i da sami počnu pjevati u klapama. Sve je to rezultiralo višekratnim osvajanjem najprestižnije hrvatske glazbene nagrade Porin.


Novi milenij donio je velike promjene u klapi. Kao pjevački lider dolazi vrhunski tenor Vladimir Garić koji predvodi klapu do novih priznanja i dostignuća. Jedan od većih uspjeha a ujedno i klapi najdraži je pobjeda na Festivalu zabavne glazbe Split 2011. prema odluci stručnog žirija s pjesmom Ultima partenca. Nakon toga slijedi i pobjeda na Melodijama Hrvatskog juga Opuzen 2011. s pjesmom Povij me, također prema odluci stručnog ocjenjivačkog žirija. u Svibnju 2012. Klapa Cambi osvaja diskografsku nagradu Porin u kategoriji za najbolji album zabavne glazbe za album "Zar više nema nas" i time postaje prva klapa koja je osvojila Porin u nekoj od kategorija zabavne glazbe. Početkom 2013. klapa izdaje novi nosač zvuka pod nazivom "Piva klapa Kornelija" na kojem se nalaze obrade popularnih hitova kultnog autora Kornelija Bate Kovača. Njegove hitove u originalu izvode Zdravko Čolić i Zlatko Pejaković, a Klapa Cambi ih na svom albumu izvodi isključivo a capella.


Voditelj klape je prof. Katarina Akrap